Tezos Athén, a decentralizált blockchain kormányzás új fejezete

Történelmi pillanat volt 2019 május 30-án, éjjel 1:30-kor, amikor önmagától aktiválódott az első, demokratikus választás útján megszavazott továbbfejlesztése egy decentralizált rendszernek.

Tezos Athén

Az “on-chain” és az “off-chain” blockchain kormányzás

A blockchain kormányzás alatt a publikus, decentralizált blockchain rendszerek továbbfejlesztésének menetét értjük. Vegyük példának a Bitcoin protokoll fejlesztésének menetét: mivel decentralizált rendszerről van szó, nincs központi hatóság aki megváltoztathatná a szoftver elemeit a közösség konszenzusa nélkül. Tehát akkor hogyan megy végbe a protokoll fejlesztése?

A blockchain kormányzásnak két fajtája ismeretes: “on-chain” és “off-chain” kormányzás.
A Bitcoin által is használt, már klasszikusnak számító “off-chain” kormányzás alapja a “fork”, tehát szoftver kód elágazás, amely a nyílt forráskódú szoftverfejlesztés világában már jól ismert módszer a rendszerek továbbfejlesztésére. Egy ilyen szoftver kód elágazás során két kód bázis keletkezik, az új (továbbfejlesztett) verzió és az eredeti (változatlan) verzió. Innentől kezdve már csak a közösségen múlik, hogy melyik verziót részesíti előnyben, és ha a többség egyetért a változtatással és az új verziót használja tovább, tulajdonképpen már meg is született a döntés, a régi verzió értékét veszti, a kapcsolódó szolgáltatásokkal inkompatibilissé válik, új fejlesztések már nem fognak történni rajta, és így lassan, organikusan “elsorvad”, és csak az új verzió virágzik tovább.

Az “off-chain” kormányzás egy valóban decentralizált módszer, azonban nagy értékű rendszerek, mint például a Bitcoin (a cikk írásakor piaci kapitalizációja 140 milliárd dollár) kormányzása során különböző problémákba ütközhet.
Az ilyen értéket képviselő rendszerekhez rengeteg érdek fűződik: spekulánsok, piac manipulálók, a rendszer rosszakarói, vagy a közösség félrevezetett, manipulált tagjai ellenezhetik az előremutató irányú továbbfejlesztéseket, illetve támogathatnak célszerűtlen szétválásokat. Az ilyen “fork”-ok (szétválások) során különváló rendszerek szétzilálhatják a közösséget, káosz keletkezik és értéküket vesztíthetik a rendszerek, illetve kérdésessé válhat a konkurens rendszerek eredetisége.

Az “on-chain” kormányzás talán egy progresszívebb, kevésbé kaotikus kormányzási formát kínálhat a decentralizált rendszerek számára.
A rendszer továbbfejlesztésének irányáról egy a rendszerben érdekelt tagok által lefolytatott demokratikus (vagy plutokratikus) szavazás dönt. A szavazás mechanizmusa a protokoll része, amely szintén továbbfejleszthető, megváltoztatható.

Hogyan működik a Tezos “on-chain” kormányzása?

Leegyszerűsítve, a Tezos “on-chain” kormányzási rendszere a következőképpen zajlik:
A fejlesztők a fejlesztést is magába foglaló indítványokat regisztrálhatnak a rendszerbe, amelynek a rendszerbe való implementálásáról a közösség tagjai egy szavazás során dönthetnek. A fejlesztés kompenzálásáért pedig egy az indítvány részeként beadott “számla” felel, amelynek segítségével elkerülhetővé válik a fejlesztők érdektelensége, illetve az anyagi érdekekből történő állásfoglalása, egyszerűen szólva, a közösség által a megszavazott továbbfejlesztésekért anyagi juttatásokban részesíti a rendszer a fejlesztőket.
A Tezos rendszerének továbbfejlesztése egy folyamatos, automatikus folyamat, ami négy egymást követő ciklus ismétlődéséből áll.

Proposal period

Az első ciklus, a “Proposal period”, tehát az “Indítványok beadásának periódusa”.
A “Proposal period” során adhatják be a Tezos rendszerében érdekelt tagok, ez esetben hívhatjuk őket a Tezos rendszerében érdekelt fejlesztőknek (akik amúgy “baker”-ek – tehát a Tezos rendszerét validálók, másnéven bányászok), az indítványaikat, illetve szavazhatnak a mások által beadott indítványokra.
Amennyiben nincsenek indítványok, vagy döntetlen lesz az eredmény, előről kezdődik a ciklus.

Exploration vote period

A következő ciklus, az “Exploration vote period”, tehát “Felderítési szavazás periódusa”.
Az “Exploration vote period” során a Tezos rendszerében érdekelt tagok újra szavaznak az első periódusban tovább jutott, legtöbb szavazatot elért indítványra. Ezen szavazás során 80%-os szavazattöbbségre van szüksége az indítványnak hogy tovább jusson a harmadik ciklusba.
Amennyiben a nyertes indítvány nem éri el a 80%-os szavazattöbbséget az új szavazás során, a rendszer visszalép az első ciklushoz.

Testing period

A harmadik ciklus, a “Testing period”, tehát “Tesztelési periódus” során automatikusan létrejön egy “test chain” (az eredeti blockchain másolata, teszt változata), amely magába foglalja a megszavazott továbbfejlesztést. Ez a “test chain” 48 órán keresztül fut, párhuzamosan az eredeti blockchain-nel. Erre azért van szükség, hogy az élő rendszer másolatával tesztelhető legyen a továbbfejlesztés, és redukálódjon az éles rendszerbe kerülő hibák lehetősége.

Promotion period

A negyedik ciklus, a “Promotion period”, tehát “Promociós periódus”, mely során egy újabb szavazással döntenek a Tezos rendszerében érdekelt tagok a “test chain”-nek az eredeti blockchain-be való, visszafordíthatatlan “beolvasztásáról” – tehát az indítványnak a rendszerbe való implementálásáról. Jelenlegi szabályok szerint itt is 80%-os többségre van szükség az indítvány végleges rendszerbe illesztéséhez.

Mi változott a Tezos Athén által?

A “Tezos Athén” nyertes indítványát a Nomadic Labs nevű fejlesztő csapat adta be, egy névleges, 100 Tezzie-s számla kíséretében.

Az indítvány elfogadása által  csökkent a “baker”-ré (vagyis a Tezos rendszerét validálókká, illetve bányászokká) váláshoz szükséges token mennyisége 10,000-ről 8,000-re. Ez a közösség által gyakran emlegetett téma volt, miszerint túl drága volt a “baker”-ré válás, ami csökkentheti a rendszer decentralizáltságának fokát. Sokan még tovább csökkentenék ezt a számot a jövőben..

További fejlesztés volt a “gas limit” emelése, amellyel növekedett a rendszeren belül futó okosszerződések potenciális kapacitása.

Habár az említett fejlesztések fontosak és pozitív hatásúnak mondhatók, a Tezos Athén legfontosabb eredménye talán nem is maga a továbbfejlesztés volt, hanem a Tezos egyedi, “on-chain” kormányzásának sikeres beindítása, és a szavazásban való magas részvételi arány elérése volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük